Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 2 tabliczki
jajko 3 szt.
śmietanka 300 ml
cukier 4 łyżki
pomarańcza 1 szt.

Porada

Do musu można dodać inne owoce np. kiwi lub banany. Jeśli, ktoś lubi połączenie czekolady z chilli polecam dodanie szczypty przyprawy do musu.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy

Kroki postępowania

1
Pokruszoną czekoladę umieszczamy w misce, którą zawieszam nad rondelkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając, czekam aż się roztopi.
Dno miski nie może dotykać gotującej się wody.
Krok 1 - Mus czekoladowy foto
2
Bardzo schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Krok 2 - Mus czekoladowy foto
3
Jajka płuczemy w gorącej wodzie. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka w wysokim naczyniu ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Krok 3 - Mus czekoladowy foto
4
Do utartych żółtek z cukrem małymi porcjami dodajemy lekko ostudzoną roztopioną czekoladę i cały czas miksujemy.
Krok 4 - Mus czekoladowy foto
5
Dorzucamy ubitą śmietanką i mieszamy na wolnych obrotach.
Krok 5 - Mus czekoladowy foto
6
Na koniec całą masę łączymy z pianką z białek.
Krok 6 - Mus czekoladowy foto
7
Ubijamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Krok 7 - Mus czekoladowy foto
8
Pomarańczę dzielimy na ćwiartki i wkładamy do pucharków.
Krok 8 - Mus czekoladowy foto
9
Gotowym musem czekoladowym zalewamy pomarańczkę w pucharkach. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Smacznego!
Krok 9 - Mus czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 19.02.2015 10:21
paluszki lizać:)
as28 19.02.2015 09:02
mniam mniam
zabcia117 19.02.2015 08:15
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak