Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakochany tort rurkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 240 g
cukier 100 g
kakao 1 łyżka

Krem

śmietana kremówka 500 ml
fix do śmietany 2 szt

Dodatki

wiśnie kandyzowane 1/2 słoika
rurki wafelkowe 1 paczka
cukier puder
kakao do posypania
wstążka

Porada

Tort najlepszy jest jak postoi 2h w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakochany tort rurkowy

Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania jednolitej masy (około 10 minut- masa musi być puszysta, a cukier rozpuszczony). Stopniowo dodajemy mąkę (przesianą) z kakao. Mieszamy delikatnie.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy wzdłuż na 3 części.

Masa:
Śmietanę ubijamy z śmietanfixem i ewentualnie cukrem pudrem.

Wykonanie (teraz to najtrudniejsze)
Na jedną część biszkoptu układamy 1/2 części masy. Wiśnie wraz z syropem rozkładamy równomiernie.
Przykrywamy drugim biszkoptem. Powielamy czynności.
Ostatni biszkopt nie jest niczym przełożony.
I... tutaj przyda się pomoc drugiej osoby:
Rurki przecinamy na pół i obkładamy nimi tort dookoła. Przewiązujemy wstążką, żeby się wszystko trzymało.

Górny biszkopt posypujemy cukrem pudrem. W papierze wycinamy kształt serca. Szablon nakładamy na ciasto i w puste miejsce sypiemy kakao.
Voila! Gotowe do podania :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 15.03.2015 15:17
Przepiękny ;)
monikaT83 08.03.2015 21:12
uroczy ten torcik :)
Katarzyna59 03.03.2015 17:19
prześliczny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak