Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe z kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

śliwki 1 kg
mąka 1,5 szkl
masło 0,5 kostki
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1/4 szkl
cukier waniliowy do smaku

Kruszonka

masło 2 łyżki
mąka 4 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe z kruszonką

Z mąki, masła, żółtek, cukru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Lekko dziurkujemy widelcem. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy pestki i układamy gęsto na cieście rozcięciem do góry. Z mąki, masła i cukru ucieramy palcami kruszonkę. Posypujemy nią ciasto i pieczemy ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 190°C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.06.2015 15:29
fajny przepis
jagoda5913 04.03.2015 20:39
Super ciasto
mały_łasuch 04.03.2015 20:08
Uwielbiam takie ciasta :) Pyszności :)
stokrotka 04.03.2015 19:50
bardzo lubię ciasta z owocami
marenka 04.03.2015 19:43
Fajne ciasteczko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak