Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUSZONA TARTA Z JABŁKAMI I DYNIĄ

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szlanki
masło 125 gram
woda 2 łyżki
mleko 3 łyżki
jajko 1 szt
cukier puder 3 łyżki
sól szczypta

Nadzienie

jabłka 500 gram
dynia 250 gram
orzechy włoskie 1 łyżka
orzechy laskowe 1 łyżka
migdały 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
goździki mielone 1/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: KRUSZONA TARTA Z JABŁKAMI I DYNIĄ

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli dodajemy jedno całe jajko i schłodzone masło prosto z lodówki siekamy wstępnie ciasto za pomocą noża lub specjalnej siekaczki do ciasta gdy ciasto jest wstępnie zarobione dodajemy bardzo zimne mleko i wodę.Ciasta nie zagniatamy tylko za pomocą palców robimy z niego kruszonkę.
Krok 1 - KRUSZONA TARTA Z JABŁKAMI I DYNIĄ foto
2
Kruszonkę dzielimy na dwie części jedną częścią wykładamy dno i boki formy do pieczenia tarty o wielkości 28 cm lekko dociskając kruszonkę łyżką.
Krok 2 - KRUSZONA TARTA Z JABŁKAMI I DYNIĄ foto
3
Jabłka i dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz mielone goździki i cynamon,wszystko razem mieszamy.
Krok 3 - KRUSZONA TARTA Z JABŁKAMI I DYNIĄ foto
4
Przekładamy gotowy farsz na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi oraz migdałami. Wierzch tarty posypujemy drugą częścią kruszonki.
Krok 4 - KRUSZONA TARTA Z JABŁKAMI I DYNIĄ foto
5
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut.Gotową wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy aby ostygła gdy będzie już zimna posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - KRUSZONA TARTA Z JABŁKAMI I DYNIĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 06.03.2015 00:37
takiej nie jadlam, super!
IKrakowianka 05.03.2015 21:44
świetne ciasto
cooked 05.03.2015 21:01
świetny przepis
irenka 05.03.2015 19:50
pyszne ciacho
marenka 05.03.2015 19:49
Napewno smaczne...:)
Zdzisław 05.03.2015 18:54
takie słodkości bardzo lubię
MałaMi89 05.03.2015 18:40
Tarty nie jadłam jeszcze, ale jabłka to ja pod każdą postacią :) poproszę kawałeczek :)
Jadwiga/Jaga85 05.03.2015 17:57
musi być pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak