Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rillettes z łososia i zielonego pieprzu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka
woda 3 szkl
białe wino 1/2 szkl
cebula
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
łosoś filet 300 g
łosoś wędzony plastry 100 g
masło miękkie 60 g
skórka z cytryny 2 łyżeczki
pieprz zielony w zalewie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rillettes z łososia i zielonego pieprzu


W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut, aż ryba była miękka. Zestawiłem z ognia i ostudziłem w wywarze przez 5 minut, następnie odcedziłem. Usunąłem z filetów skórę i ości. Mięso rozgniotłem widelcem. Dodałem wędzonego łososia, masło, skórkę z cytryny, zielony pieprz , odsączony z zalewy, odsączyłem i grubo posiekałem. Dokładnie wymieszałem. Masę rybna przełożyłem do 4 kokilek o pojemności 125 ml i ostudziłem w temperaturze pokojowej. Podałem z wcześniej przygotowanymi grzankami , tzn. pokrojoną bagietką na kromki o grubości 1 cm i opieczoną w piekarniku oraz ogórkami kiszonymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 06.03.2015 21:10
wygląda na smaczna przekąskę!!
ilka01 06.03.2015 20:29
moje smaki :)
Malinka 06.03.2015 12:25
To musi być przepyszne!
Konczi 06.03.2015 12:12
pyszniutko wygląda :)
marcia7 06.03.2015 11:58
cudowne do bułeczki
Babeczka35 06.03.2015 11:37
Bardzo pysznie;)
Edith85 06.03.2015 11:36
rewelacyjna pasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak