Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 700 g
mąka do oprószenia
smalec 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
cebule 2
szczypiorek pęczek
natka pietruszki pęczek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 3
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka (mielona)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
kumin 1/3 łyżeczki
bulion warzywny 1/2 szkl
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone

Żeberka myjemy ,dzielimy na porcje. Oprószamy mąką i podsmażamy na złoto z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondelka ,zalewamy bulionem wymieszanym z przyprawami ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek .Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na tłuszczu ze smażenia żeberek ,osączamy z jego nadmiaru i dodajemy do potrawy. Dusimy jeszcze 20 min ,dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 06.03.2015 18:10
Fantastycznie podane!!! Pyszności serwujesz, ja się mogę skusić :)
Mniam 06.03.2015 17:32
Pysznie przygotowane żeberka.
Alex_M 06.03.2015 14:23
pyszny obiad!
IwonaDD 06.03.2015 12:16
pyszne żeberka
marcia7 06.03.2015 11:58
ciekawy czerwony sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak