Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser budyniowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

budyń waniliowy 1 szt.
budyń czekoladowy 1 szt
mleko 1 litr
cukier 6 łyżek
jajko 4 szt.
czekolada gorzka 5 dag
skórka pomarańczowa kandyzowana 5 dag

Składniki do dekoracji

rurki wafelkowe
wiśnie z likieru

Przepis i sposób przygotowania na: Deser budyniowy

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Żółtka jaj ubić na parze z 2 łyżkami cukru a białka ubić na sztywno.
Krok 1 - Deser budyniowy foto
2

W dwóch garnkach zagotować po ½ litra mleka z dwoma łyżkami cukru i ugotować budynie, oddzielnie rozpuszczone w odrobinie mleka.
Krok 2 - Deser budyniowy foto
3
Następnie budynie zdjąć z ognia i dodawać do każdego po połowie masy żółtkowej i po połowie ubitej piany.
Krok 3 - Deser budyniowy foto
4
Do porcji waniliowej dodać skórki kandyzowane.
Krok 4 - Deser budyniowy foto
5
Do czekoladowej drobno posiekaną czekoladę. Budynie rozlewać na przemian do ozdobnych pucharków. Deser ostudzić i ozdobić rurkami, oraz wiśniami z likieru.
Krok 5 - Deser budyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 06.03.2015 21:09
bardzo fajny pomysł na budyń
irenka 06.03.2015 19:54
pyszny deserek
Zdzisław 06.03.2015 16:52
takie słodkości bardzo lubię
mirosława4 06.03.2015 16:08
apetyczny !
Monika-twin 06.03.2015 14:52
fajny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak