Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior 1 kg
łosoś wędzony 220 g
ser gruyere 20 g

Sos beszamel

masło 40 g
mąka pszenna 40 g
mleko 500 ml

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Do przygotowywania białych sosów (np. beszamel, śmietanowych) używajmy białego pieprzu – dzięki temu nie będzie widać w białym sosie czarnych drobin.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Sos beszamel:
W garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy - ok. 3-4 min (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie ostawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem białym i solą morską.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
2
Kalafiora oczyszczamy, myjemy i dzielimy na większe różyczki równej wielkości. Wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą i wstawiamy na ogień. Kalafior gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
3
Do foremek do zapiekania wkładamy różyczki kalafiora. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
4
Kalafior polewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
5
Na wierzchu układamy łososia pokrojonego w paski i ponownie polewamy sosem. Następnie posypujemy startym serem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
6
Foremki wstawiamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy gdy ser się rozpuści i przyrumieni (po ok. 9 minutach).
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto
7
Gotową zapiekankę podajemy udekorowaną listkiem bazylii. Smacznego.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 01.03.2015 16:17
moje smaki:) muszę koniecznie wypróbować
Madzialena 26.02.2015 16:03
Przepyszna i szybka w przygotowaniu, dodałam oprócz kalafiora także brokuł ;-) smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak