Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KREM

mąka ziemniaczana 2 łyzki
mąka pszenna 3 łyzki
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
mleko 1,5 szkl
śmietana kremówka 0,5 szkl
cukier 4 łyzki
cukier wanilinowy 1 op
sok z cytryny 1 łyzka
rum 1 łyzka

DO NASĄCZENIA

rum 50 ml
woda 100 ml

DODATKOWO

biszkopty podłużne 30 szt
marmolada 4 łyzki
orzechy nerkowca 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA

MASA:

1 szklankę mleka zagotowujemy, a pozostałe miksujemy ze śmietaną, żółtkami , cukrami i przesianymi mąkami.

Mieszankę wlewamy na gotującego się mleka i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucierany, stopniowo dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń.

Na koniec wlewamy sok cytrynowy i rum – mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy biszkopty.

Skrapiamy je rumem wymieszanym z wodą.

„Szczeliny” wypełniamy kleksami z marmolady, przykrywamy połową masy.

Układamy drugą warstwę biszkoptów, skrapiamy rumem , szczeliny ponownie wypełniamy kleksami z marmolady, przykrywamy resztą kremu.

Całość obficie posypujemy podprażonymi i posiekanym orzechami i migdałami.

Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 26.02.2015 20:55
smakowite ciasto
Gracer 26.02.2015 20:24
smaczny przepis
joanna43 26.02.2015 20:23
smakowite
halina17 26.02.2015 20:22
Dobre ciasto.
V_kuchareczka 26.02.2015 20:15
pyszne ciasto
engie23 26.02.2015 19:27
super wygląda
kloruś 26.02.2015 18:42
chętnie bym skosztowała!
2milutka 26.02.2015 18:30
Pyszne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak