Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet bezglutenowy kukurydziany na słodko

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3 duże
mleko sojowe 1/3 szkl.
cukier do smaku
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
sól szczypta
mąka kukurydziana 1/2 szkl.
olej rzepakowy

Porada

Zamiast mleka sojowego można użyć ryżowego, owsianego lub krowiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet bezglutenowy kukurydziany na słodko

Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem soli i cukru oraz 2-3 łyżek mleka. Kiedy powstanie jednolita masa dolać resztę mleka sojowego i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą (miałką) połączoną z sodą oczyszczoną - zmiksować lub bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką. Jeśli masa jest zupełnie lejąca, dodać więcej mąki - całość powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Na patelnię wlać niewielką ilość (1-2 łyżki) oleju, lekko rozgrzać i wylać masę. Nakryć patelnię pokrywką i smażyć kilka minut na niewielkim ogniu, aż spód się zetnie i lekko zrumieni - omlet odwrócić i dosmażyć również pod przykryciem.

Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionego dżemu owocowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.02.2015 22:28
To ulubiony omlet mój i syna - zawsze się udaje i ładnie rośnie :)
adelajda 27.02.2015 09:07
Wyrósł ładnie
gottrina 27.02.2015 08:43
świetny przepis
Milka100 27.02.2015 07:32
pyszne i do tego jeszcze bezglutenowe
jola91 26.02.2015 22:06
Mniam, omlet jak marzenie :)
wwwiolka 26.02.2015 21:55
Bardzo fajny przepis.
cooked 26.02.2015 21:49
smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak