Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno -warzywny do ryżu

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
łopatka wieprzowa 1/2 kg
marchewka 1
cebula 1
por 1
seler korzeniowy 1
papryka czerwona 1
kostka mięsna 1
przecier pomidorowy 2 łyżi
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
szczypiorek
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno -warzywny do ryżu

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso kroimy w kostkę ,opłukujemy i dajemy do garnka , dodajemy wodę wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 45 minut. Pod koniec gotowania dajemy do garnka startą marchewkę ,selera, cebulę ,paprykę oraz pora pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem chwilę gotować , dodać przecier pomidorowy , sól , pieprz oraz paprykę słodką i wszystko wymieszać .(przyprawy dodajemy według uznania)
Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną wlać odrobinkę sosu i wymieszać wszystko razem i wlać do garnka i lekko zagotować. Na talerz dać porcję ryżu , dodać porcję sosu mięsno warzywnego i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.03.2015 11:15
lubię takie jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak