Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem w szybkim sosie serowym
składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.
farsz
Szpinak rozmrozić.
Podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem.
sos
zagotować 0,5 litra wody z kostką rosołową.
Dodać serek topiony oraz starty ser żółty i rozpuścić.
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody,zagęścić sos.
Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową
na każdy kwadrat ciasta kłaść łyżkę farszu i zlepiać(ja to robię "maszynką" do pierogów- trójkątnych) ,ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać bez pokrywki 30 minut w 180 stopniach