Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem w szybkim sosie serowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
sól 1/4 łyżeczki

farsz

szpinak mrożony 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżeczki

sos

kostka rosołowa 1 warzywna
serek topiony 10 dkg
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
ser żółty starty 10 dkg

Porada

pierogi można dodatkowo posypać startym serem w trakcie pieczenia najlepiej smakują lekko spieczone-są chrupiące

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem w szybkim sosie serowym

ciasto
składniki wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.
Cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.

farsz
Szpinak rozmrozić.
Podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
Wystudzić i wymieszać z surowym jajkiem.

sos
zagotować 0,5 litra wody z kostką rosołową.
Dodać serek topiony oraz starty ser żółty i rozpuścić.
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody,zagęścić sos.
Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową

na każdy kwadrat ciasta kłaść łyżkę farszu i zlepiać(ja to robię "maszynką" do pierogów- trójkątnych) ,ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Zapiekać bez pokrywki 30 minut w 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 18.03.2015 08:23
Smakowitości
jasiek 15.03.2015 16:50
dobrze się to komponuje
kloruś 15.03.2015 16:48
chętnie bym się poczęstowała!
halina17 15.03.2015 16:39
Lubię pierogi ze szpinakiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak