Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasta

twaróg z wiaderka 1 kg
mleko skondensowane 1 puszka
jajko 4 sztuki
czekolada gorzka 100 gramów
laska wanilii 1 sztuka

Polewa

czekolada mleczna 100 g
kakao 1 łyżka
orzechy siekane 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym

Sernik czekoladowy:
Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i wymieszać z czubatą łyżką twarogu.
Twaróg połączyć z mlekiem skondensowanym, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii, jajkami oraz czekoladą- mieszać tylko do połączenia składników (by niepotrzebnie napowietrzyć sernik).
Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta.
Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty.
Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z kakao, polać boki sernika, a następnie posypać krokantem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulette17 14.03.2015 15:06
Uwielbiam serniki w każdej postaci. Ten wygląda smakowicie :)
Alex_M 13.03.2015 21:19
pyszny sernik :)
myszka6 10.03.2015 13:11
Wgląda pysznie ,ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak