Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym
Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i wymieszać z czubatą łyżką twarogu.
Twaróg połączyć z mlekiem skondensowanym, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii, jajkami oraz czekoladą- mieszać tylko do połączenia składników (by niepotrzebnie napowietrzyć sernik).
Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta.
Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty.
Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z kakao, polać boki sernika, a następnie posypać krokantem.