Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w cienkie paseczki albo zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, drobno pokrój, czosnek też obierz i drobniutko posiekaj. Boczek oraz kiełbasę śląską pokrój w drobniutką kostkę. Do garnka włóż pokrojone warzywa, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, zalej wodą zagotuj, następnie dodaj dwie kostki rosołowe najlepiej warzywne. Na patelni rozgrzej olej, z masłem i smalcem, podsmaż boczek, kiełbasę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż do zeszklenia cebuli. Zawartość patelni dodaj do garnka, wymieszaj, ponownie zagotuj. Śmietanę wymieszaj z ok. 2 łyżkami wody wlej do garnka, Podgrzewaj jeszcze zupę ok. 3 minuty, nie doprowadź jej do wrzenia. Następnie dopraw zupę solą, pieprzem do smaku, dodaj łyżeczkę octu. Posyp majerankiem. Zupa ta wyśmienicie smakuje z czosnkowymi grzankami.