Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt.
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 1-2 ząbki
boczek wędzony 10 dag
Majeranek suszony Prymat do posypania
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
kostka rosołowa 2 szt.
kiełbasa śląska 2 pętka
śmietana 18 proc 200 ml
ocet 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 1 łyżka
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w cienkie paseczki albo zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, drobno pokrój, czosnek też obierz i drobniutko posiekaj. Boczek oraz kiełbasę śląską pokrój w drobniutką kostkę. Do garnka włóż pokrojone warzywa, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, zalej wodą zagotuj, następnie dodaj dwie kostki rosołowe najlepiej warzywne. Na patelni rozgrzej olej, z masłem i smalcem, podsmaż boczek, kiełbasę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż do zeszklenia cebuli. Zawartość patelni dodaj do garnka, wymieszaj, ponownie zagotuj. Śmietanę wymieszaj z ok. 2 łyżkami wody wlej do garnka, Podgrzewaj jeszcze zupę ok. 3 minuty, nie doprowadź jej do wrzenia. Następnie dopraw zupę solą, pieprzem do smaku, dodaj łyżeczkę octu. Posyp majerankiem. Zupa ta wyśmienicie smakuje z czosnkowymi grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.06.2015 18:38
Moja ulubiona zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak