Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

czosnek 4 główki
por (biała część)
cebula biała 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 korzeń
oliwa
jogurt naturalny 150 g
rosół warzywny 1 l

Do smaku

Cynamon cały Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną zupę krem o wyrazistym smaku i aromacie pieczonego czosnku, z dodatkiem słodkiej i korzennej nuty cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:

Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry.

Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut.
Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.
Krok 1 - Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu foto
2
Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

Białą część pora kroimy w krążki.
Krok 2 - Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu foto
3
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oliwie z oliwek.
Krok 3 - Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu foto
4
Do 1 litra gotującego się rosołu warzywnego wkładamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulkę, listek laurowy i korę cynamonu oraz doprawiamy mielonym imbirem, tymiankiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 15 minut.
Krok 4 - Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu foto
5
Po tym czasie dodajemy obrane z łupin upieczone ząbki czosnku i gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut.

Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską.

Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 11.03.2015 21:20
bardzo fajne połączenie
Katarzyna59 11.03.2015 21:18
pychotka!!!
Futka 11.03.2015 21:13
Dziękuję bardzo :) Miło mi to czytać :) Pozdrawiam serdecznie :)
caralajna 11.03.2015 20:30
bardzo lubię takie zupy kremy
luna76 11.03.2015 19:45
Wygląda pięknie i bardzo apetycznie :)
cukiereczek 11.03.2015 17:27
apetyczna zupa
Renata9 11.03.2015 15:51
Fajna zupka i na pewno bardzo smaczna, bo jest w Twoim wykonaniu :-)
norweska20 11.03.2015 15:26
ciekawe zestawienie
ajres 11.03.2015 14:40
swietna zupka
wyattearp 11.03.2015 14:24
smaczna zupka
Futka 11.03.2015 14:07
Dziękuję :) Marcheweczka i kora cynamonu zrobiła swoje :D
marcia7 11.03.2015 14:05
cudowny ten kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak