Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany na drożdżowym cieście
Mąkę przesiać dodać rozmącone z cukrem żółtka i jajko i
rozpuszczone w 5 łyżkach zimnej wody drożdże,dodać cukier
waniliowy.Wyrobić drewnianą łyżką.Pod koniec wyrabiania wlać
rozpuszczoną,wystudzoną margarynę i jeszcze raz zamieszać. Gotowe
ciasto przełożyć do woreczka i mocno zawiązać, następnie zanurzyć w
zimnej wodzie na 30 minut.Po 30 minutach ciasto wyjąć z woreczka i
podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na kształt
prostokąta.Posmarować masą makową i zawinąć na kształt
rolady.Zawinąć w papier do pieczenia, ułożyć na blaszce złożeniem
papieru w dół, żeby się nie otwarło przy pieczeniu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Czas pieczenia 30 minut.
Masa makowa:
Mleko,cukier,miód,masło,bakalie,płatki migdałów,wiórka kokosowe
zagotować,wsypać mak,krótko gotować.Przykryć do napęcznienia
maku.Kiedy masa będzie zimna dodać ubite na sztywną pianę białka.
Zimną roladę np.polać polewą czekoladową lub lukrem i posypać
np.cukrem perlistym, cukrowymi perełkami.