Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w musztardowej skorupce

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg.
ząbki czosnku 4 szt.
szałwia 3 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarenka
Musztarda chrzanowa Prymat 1 i 1/2 łyżki
miód prawdziwy 1 i 1/2 łyżki
woda do podlania schabu

Porada

1. W naczyniu można umieścić ulubione warzywa. 2. Potrzebny jest sznur do związania mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w musztardowej skorupce

1. Schab umyć, osuszyć. Po nakłuwać ostrym nożem po bokach i środek, cały wzdłuż schab robiąc 1 cm. przerwy. Do nakłuć wcisnąć palcem ciętą szałwie i pokrojony w kawałki czosnek. Gdzie nie gdzie wcisnąć ziarenko pieprzu. Schab natrzeć solą i mielonym pieprzem.
2. Owinąć dookoła sznurkiem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wsadzić na naczynia żaroodpornego i piec 1 godzinę w 160-180 stopniach. Wyciągnąć.
3. Ciepłą wodą polać schab. Musztardę i miód wymieszać. Wylać na schab i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 min. / 180 stopni. Jeżeli zauważymy, że na schabie zrobiła się skorupka wyciągamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 07.05.2015 07:12
domowy wyrób najlepszy
Katarzyna59 25.03.2015 18:24
smaczny schabik
Michał2 25.03.2015 13:51
dobre mięsko
Violcia 25.03.2015 10:53
Pycha! I ten czosnek....
ben-ka 25.03.2015 09:32
Lubię takie swojskie pieczone mięsko:)
Kuchnia Marty 25.03.2015 08:59
Pięknie się prezentuje! Dzięki tej musztardowej skorupce widać, że wyszedł bardzo soczysty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak