Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować.
Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotować masę.
Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Następnie dodać śmietankę, zmiksować.
Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać.
Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 125 stopni i piec 90 minut.
Pod koniec tego czasu przygotować polewę do zapieczenia.
Kawę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
Obydwie śmietany i cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną kawę – wymieszać.
Sernik ( po 90 minutach pieczenia w 125 stopniach) wysunąć z piekarnika i rozprowadzić na nim równomiernie polewę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut w 125 stopniach.
Po upieczeniu ciasta nie wyjmować z piekarnika, tylko wystudzić je przy lekko uchylonych drzwiczkach.