Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

twaróg zmielony 600 g
serek mascarpone 250 g
jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy 1/2 torebki
śmietana 30% 1/3 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki

Spód

czekolada gorzka 50 g
masło 50 g
cukier 40 g
mąka pszenna 40 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Zapiekana polewa

śmietana 18-procentowa 200 g
śmietana 30% 1/3 szklanki
cukier puder 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
wrzątek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową.

Przygotować spód.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować.
Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej.

Przygotować masę.
Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Następnie dodać śmietankę, zmiksować.
Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać.
Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 125 stopni i piec 90 minut.

Pod koniec tego czasu przygotować polewę do zapieczenia.
Kawę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.
Obydwie śmietany i cukier puder dokładnie zmiksować. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną kawę – wymieszać.
Sernik ( po 90 minutach pieczenia w 125 stopniach) wysunąć z piekarnika i rozprowadzić na nim równomiernie polewę. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut w 125 stopniach.
Po upieczeniu ciasta nie wyjmować z piekarnika, tylko wystudzić je przy lekko uchylonych drzwiczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 11.06.2015 23:15
bajeczny sernik
dollce 04.05.2015 23:48
Wygląda cudownie
Ada-Gaba 27.04.2015 18:58
pyszniutki serniczek
VioletoweKucharzenie 26.03.2015 14:22
Obłędne ciacho!
Skotka 25.03.2015 22:23
Cudowny :)
tytka 25.03.2015 22:18
fajnie wygląda
DorotaZ 25.03.2015 21:29
Smakowicie wygląda
Małgorzata Pin 25.03.2015 21:02
Taki uwielbiam najbardziej.
monikaT83 25.03.2015 20:50
uwielbiam serniki a ten jest cudny!:)
monika141 25.03.2015 20:41
pyszny serniczek
irenka 25.03.2015 20:03
pyszniutki serniczek,uwielbiam
misia53 25.03.2015 19:34
Wow! apetyczny , piękny deser
Kolorowa 25.03.2015 18:52
Mmmmm ale bym taki zjadła !
IwonaDD 25.03.2015 18:51
wygląda niezwykle kusząco
caralajna 25.03.2015 18:08
milo popatrzeć, ciekawy sernik
RenataZ-et 25.03.2015 18:07
wygląda rewelacyjnie!
Natalia40 25.03.2015 18:04
rewelacyjne ciacho
Justi2401 25.03.2015 17:58
Wygląda ślicznie :)
agnieszka214 25.03.2015 17:53
serniczek to prosze kawałek do kawki
Konczi 25.03.2015 17:28
bajecznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak