Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (złota rosa)

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 250 gram
żółtko jajek 3 sztuki
cukier drobny pół szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka

Masa serowa

twaróg 1 kilogram
jajko 3 sztuki
cukier drobny 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
brzoskwinie w puszce 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (złota rosa)

1/ Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciastem wyłożyć spód blaszki prostokątnej (35x28). Białka oddzielić od żółtek. Składniki masy - ser, żółtka, pół szklanki cukru, budyń (proszek), olej, cukier waniliowy i sok z cytryny wymieszać ze sobą. Gotową masę serową wyłożyć na spód z ciasta.

2/ Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze cząstki, poukładać na serowej masie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40 - 50 min (aż ser się zetnie i zarumieni). W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe pół szklanki cukru, chwilę miksować aż cukier się rozpuści. Na podpieczony wierzch wyłożyć wcześniej ubitą pianę z białek i wstawić jeszcze do piekarnika na ok 15 min aż piana się zarumieni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka 02.02.2024 09:49
Brak szczegółów.. Nie sprecyzowane jest to, czy ciasto i masę serową wkładamy jednocześnie do piekarnika czy etapami, bo zazwyczaj ciasto kruche piecze się osobno i później dokłada resztę. Następna sprawa, ile dokładnie tych brzoskwiń, bo puszka może być różna, a może chodzi też o jedną brzoskwinie, hm? Ostatnia sprawa, to czy pianę z białek nałożoną na ciasto wkładamy do piekarnika o tej samej temperaturze, w której piekło się ciasto poprzednio, czy do lekko wystudzonego?? BRAK SZCZEGÓŁÓW, PRZEPIS NIEDOPRACOWANY.
MoniaBe 4 tygodnie temu
Wszystko jest wytłumaczone w przepisie :)
Alex_M 20.03.2015 18:31
pyszny serniczek
Mancia w kuchni 19.03.2015 08:54
uwielbiam właśnie takie puchate serniki z brzoskwiniami... dzisiaj będę piekła podobny :)
Jadwiga/Jaga85 18.03.2015 14:57
Super wygląda!
Zdzisław 18.03.2015 13:04
takie słodkości lubię zjeść
MałaMi89 18.03.2015 13:00
Znam i lubię :)
Monika-twin 18.03.2015 12:31
ale super ciasto!
bertpvd 18.03.2015 12:20
uwielbiam sernik :)
Wacław 18.03.2015 12:19
z chęcię bym się poczęstował tym serniczkiem ;-)
gosia56 18.03.2015 10:17
super serniczek
Ania67 18.03.2015 09:06
Ależ apetyczny serniczek
paulette17 18.03.2015 09:03
Pyszny sernik a z dodatkiem brzoskwiń jeszcze lepszy :)
engie23 18.03.2015 08:51
apetycznie wygląda
Michał2 18.03.2015 08:50
Piękny sernik
Futka 18.03.2015 08:03
Wspaniały i niezwykle smaczny sernik, a prezentuje się wyśmienicie :)
Konczi 18.03.2015 08:01
uwielbiam wszystkie serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak