Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek bananowy (ciasto bananowe)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chlebek bananowy to wypiek, który pokochał cały świat! Jest lekko słodki i wilgotny w swojej konsystencji, dlatego może być traktowany jako wypiek deserowy. Najlepiej smakuje z popołudniową kawką lub herbatką!

Składniki:

banan 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka tortowa 1,5 szklanki
sól szczypta
rodzynki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy (ciasto bananowe)

Chlebek bananowy to wyjątkowo smaczna przekąska, która doskonale nadaje się na podwieczorek czy przekąskę do kawy. Świetnie wpisuje się jako baza śniadaniowa, którą można zjeść samodzielnie lub np. z dodatkiem domowej konfitury, masła orzechowego czy kremu orzechowego. Dodatek bananów w cieście sprawia, że do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele cukru ponieważ same banany są bardzo słodkie. W opisie, krok po kroku zobaczycie jak zrobić chlebek bananowy: 

 

1. W misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło, cukier trzcinowy, 1 roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii, sól i przesianą mąkę tortową z sodą. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki.

2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy ok 1 godz. w 170*C do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Po upieczeniu chlebek bananowy jest koloru złocistego, nabiera niesamowitego aromatu, który zachwyca! Przepis na chlebek bananowy to doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów i stworzenie aromatycznego, smakowitego wypieku. Chleb bananowy przypadnie do gustu niejednemu wielbicielowi słodkich przekąsek i wypieków.

Sprawdźcie też inne przepisy na domowe wypieki w serwisie Doradca Smaku: 

Domowy chleb 

Chleb pszenno-żytni 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 19.03.2015 19:04
fajny przepis
xxKatherinee 19.03.2015 15:02
musisz koniecznie spróbować, zwłaszcza jeśli uwielbiasz to co bananowe ;-)
xxKatherinee 19.03.2015 15:02
robiłam podobny ale bez rodzynek, pora wypróbować Twoją wersję bo wygląda przepysznie!! :-)
IwonaKa 19.03.2015 13:20
takiego chlebka jeszcze nie jadłam
wwwiolka 19.03.2015 12:46
Bardzo fajny przepis.
IZABELA29 19.03.2015 10:51
wilgotne i smaczne
Monika-twin 19.03.2015 10:49
fajny chlebek.
kloruś 19.03.2015 10:48
Wygląda zjawiskowo! Częstuję się!
usmiech 19.03.2015 10:16
dobry przepis
Ania67 19.03.2015 10:06
Rewelacja- zjadłabym z milą chęcią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak