Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w śmietanie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
cebula czerwona 1/2 szt.
Przyprawa do mięs Prymat 4 łyżki
sól 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
pieprz 1/2 łyżeczki
śmietana 18-procentowa 250 ml.
woda 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w śmietanie

1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Przyprawiamy solą, przyprawą, pieprzem. Polewamy olejem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy rękami aby mięso było w przyprawach. Na wierzch układamy cebulę. Wstawiamy do lodówki na 2 h. a najlepiej na całą noc.

2. Mięso układamy na rozgrzanej patelni. Pozostały tłuszczyk z marynaty również wlewamy na patelnię. Podpiekamy z każdej strony. Podlewamy wodą (ok.150 ml.) Gdy woda zacznie wyparowywać wlewamy resztę wody. Gdy mięso zacznie się przypiekać wlewamy śmietanę. Tak długo dusimy, aż śmietanka wyparuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.03.2015 12:20
smaczny pomysł na karkówkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak