Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z jagodami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

masło 10dag
mąka 1.5 szklanki
żółtko jajek 2
cukier puder 3 łyżki
śmietana kwaśna 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

jagody 20dag
cukier łyżka
cukier waniliowy 1 op.
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję zimne masło, żółtka, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Opłukane jagody mieszam z cukrem. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam z ciasta kółka, nakładam na nie porcję jagód, składam ciasto na pół i dokładnie zlepiam.
Krok 1 - Pieczone pierogi z jagodami foto
2
nakładam na nie porcję jagód, składam ciasto na pół i dokładnie zlepiam.
Krok 2 - Pieczone pierogi z jagodami foto
3
Pierogi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i oprószam cukrem waniliowym
Krok 3 - Pieczone pierogi z jagodami foto
4
Piekę w 170;C przez 20min.
Krok 4 - Pieczone pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 19.03.2015 14:28
super pierogi!!
Renataj 19.03.2015 13:49
Prezentują się obłędnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak