Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne maślane baranki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
masło 150 g
cukier puder 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne maślane baranki

Kroki postępowania

1
Na stolnice przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokrojone twarde masło.
Krok 1 - Wielkanocne maślane baranki foto
2
Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie za twarde).
Krok 2 - Wielkanocne maślane baranki foto
3
Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm.
Krok 3 - Wielkanocne maślane baranki foto
4
Foremką w kształcie baranka wycinamy ciasteczka.
Krok 4 - Wielkanocne maślane baranki foto
5
Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut – do zarumienienia. Smacznego.
Krok 5 - Wielkanocne maślane baranki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 04.04.2015 08:22
śliczne baranki
Czyki 01.04.2015 11:01
Genialny pomysł:)sliczne
Babeczka35 30.03.2015 19:42
Śliczne ciasteczka;)
Alex_M 30.03.2015 17:46
jakie słodkie ciasteczka :)
adelajda 30.03.2015 15:25
ładne :))))
Janina 30.03.2015 15:21
Smaczne i fajna dekoracja;)
miodunka 30.03.2015 14:46
słodko wyglądają i pewnie tak smakują!!
Smaczna_B 30.03.2015 13:07
Ale ładne!
Asik32 30.03.2015 13:04
słodziutkie takie baranki:)
mirosława4 30.03.2015 12:03
super nie tylko na Wielkanoc
Maridka19 30.03.2015 12:02
Świetny przepis a baranki idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak