Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron

makaron spaghetti 200 g
woda zimna 4 l
sól 2 łyżki
oliwa 25 ml

Składniki do spaghetti

passata pomidorowa 1 opakowanie
mięso mielone wieprzowe 500 g
czosnek ząbki 2 ząbki
olej do smażenia 50 ml
ser żółty 100 g
parmezan 40 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową

Kroki postępowania

1
Kroimy w kostkę mięso - im drobniej tym lepiej
Krok 1 - Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową foto
2
Siekamy ząbki czosnku. Dolewamy odrobinę oleju słonecznikowego i podgrzewamy. Po minucie dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo aż mięso się zrobi białe. Po usmażeniu koniecznie odcedzamy mięso z wody i tłuszczu. Mięso powinno być suche.
Krok 2 - Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową foto
3
Wlewamy do miski passatę pomidorową i do niej mięso usmażone. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Krok 3 - Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową foto
4
Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na al dente.
Krok 4 - Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową foto
5
Odcedzamy makaron z wody po ugotowaniu (przelewamy do kubeczka z 100 ml wody w której gotował się makaron. Dodajemy do makaronu mięso z passatą, wodę i na to żółty ser. Mieszamy aż ser się rozpuści.
Krok 5 - Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową foto
6
Wykładamy całość na talerz. Doprawiamy startym, świeżym parmezanem (opcjonalnie)
Krok 6 - Spaghetti z mięsem mielonym i passatą pomidorową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 30.03.2015 22:00
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak