Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna sałatka z tuńczykiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sałatka

sałata rzymska 1 szt
kukurydza w puszce 1/2 puszki
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
rzodkiewka 1 pęczek
ogórek 1 szt
szczypiorek
ryż basmati 4 łyżki

Sos

oliwa 3 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano 1 szczypta

Porada

Według mnie sałatka jest zdecydowanie lepsza, gdy jest pikantniejsza dlatego ja wsypuje dość dużo pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna sałatka z tuńczykiem

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ryż będzie już zimny przełożyć go do miski. Następnie dodać kukurydzę, rzodkiewkę startą na tarce o grubych oczkach i ogórka pokrojonego w kostkę. Sałatę porwac na mniejsze kawałki i razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem dodać do reszty składników. Tuńczyka odsączyć z zalewy i połoczyć z pozostałymi produktami. Delikatnie wymieszać.
Do słoiczka wlać oliwę, ocet, dodać sól, pieprz i oregano. Zkręcić słoiczek i bardzo mocno wstrząsnąć aby wszystkie składniki sosu dokładnie się połączyły.
Sosem polać sałatkę i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana00 18.06.2015 16:46
Za pewne smaczna
Smaczna_B 20.05.2015 18:27
Ślicznie podana.
jagoda5913 03.04.2015 10:22
Piękne odcienie zieleni
erym 02.04.2015 14:56
jaka piekna, barwy iscie wiosenne! super!
Franciszek 02.04.2015 12:37
Pycha sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak