Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z czerwonej soczewicy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

soczewica czerwona 250 gram
bulion warzywny 1 litr
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 2 łyżki

kleks

szpinak świeży 1 garść
oliwa 1/3 szklanki
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z czerwonej soczewicy

Cebulę obieramy, kroimy i lekko podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy ją do gotującego się bulionu. Soczewicę płuczemy w ciepłej wodzie i dodajemy do bulionu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z bulionem i soczewicą.
Całość gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
kleks:
Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i obrany czosnek, miksujemy na gładko. Szpinakowym "pesto" polewamy krem z soczewicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 03.04.2015 20:58
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
Megg 03.04.2015 17:11
lubie takie kremowe zupki
Agnieszka-87-25 03.04.2015 14:46
super krem
teresa18 03.04.2015 14:31
pyszna i zdrowa
Gracer 03.04.2015 14:17
super wygląda
marzut 03.04.2015 13:52
super przepis
Adamorek 03.04.2015 13:44
nowa zupka
Ania321 03.04.2015 13:39
bardzo lubię zupy kremy, a w takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)
aginaa 03.04.2015 12:53
musi byc pyszny
Alex_M 03.04.2015 12:12
super zupka! :)
Cynamonka 03.04.2015 11:59
Nigdy nie jadłam zupy z soczewicy, a ta wygląda bardzo smacznie :)
Mniam 03.04.2015 11:56
Świetna zupka. Lubię soczewicę, więc taką z chęcią bym zjadła. W wersji ze szpinakiem nie próbowałam, a jest to ciekawy dodatek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak