Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

biszkopty okrągłe 1 opakowanie

masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 sztuki
masło 125 gram
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 2,5 sztuki
woda 1,5 szklanka

warstwa cytrynowa

śmietana 30% 500 gram
galaretka cytrynowa 1 sztuka
woda 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki

dodatkowo

groszki czekoladowe 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 1 - Cytrynowiec foto
2
robimy masę budyniową: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Do soku dodajemy 1 szklankę wody i gotujemy. Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy.
Krok 2 - Cytrynowiec foto
3
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego kremu
Krok 3 - Cytrynowiec foto
4
krem przekładamy na biszkopty a na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem)
Krok 4 - Cytrynowiec foto
5
Warstwę groszków przykrywamy pianką cytrynową:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno c cukrem a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam resztę, następnie dodaję trochę skórki otartej z cytyny (trochę zostawiam na wierzch). Sernik z pianką wstawiamy do lodówki na około pół godziny aby stężała.
Krok 5 - Cytrynowiec foto
6
Po zastygnięciu pianki wierzch sernika posypujemy startą wcześniej skórką z cytryny i zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretką cytrynową i ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Krok 6 - Cytrynowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.07.2015 19:56
wygląda super
Ada-Gaba 07.07.2015 20:32
fajne ciasto
Kasiaaa 13.05.2015 16:01
Wygląda super :)
Damiano
Damiano 12.04.2015 12:03
bardzo dobre
Ola1984 07.04.2015 08:00
Uwielbiam ciasta cytrynowe :)
ben-ka 06.04.2015 21:42
Podoba mi się przepis.
Monika-twin 06.04.2015 19:51
Ładnie wyglada.
agnieszka214 06.04.2015 18:46
smak cytryny supeer
IKrakowianka 06.04.2015 18:05
super pomysł :)
Rogalik 06.04.2015 17:28
wygląda super
marcia7 06.04.2015 16:09
ładne ciacho
caralajna 06.04.2015 15:28
fajne ciacho
Kuchenka 06.04.2015 13:36
piękne ciacho
Futka 06.04.2015 13:27
Świetne i śliczne ciasto. Prezentuje się bajecznie :D
iskierka.ag 06.04.2015 13:04
Świetny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak