Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo - pomarańczowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

olej 275 ml
cukier 350 g
bakalie 200 g
jajko 6 szt
marchewka 280 g
skórka pomarańczowa 2 szt owocu
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mąka 350 g
cynamon Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat szczypta

lukier

sok pomarańczowy 1/2 owocu
cukier puder 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo - pomarańczowe

Kroki postępowania

1
1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski wsypać cukier, wlać olej i rozmącone jajka, wymieszać i dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową.

2. Mąkę, sodę, cynamon i imbir przesiewamy. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!).
Krok 1 - Ciasto marchewkowo - pomarańczowe foto
2
Do okrągłego naczynia żaroodpornego (ok 23cm średnicy) wlewamy ciasto i pieczemy ok 60 minut. Aby stwierdzić, że ciasto jest upieczone, sprawdzamy je patyczkiem.
Krok 2 - Ciasto marchewkowo - pomarańczowe foto
3
3. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Gorące ciasto lekko nakłuwamy drewnianym patyczkiem i polewamy lukrem.
Krok 3 - Ciasto marchewkowo - pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 05.04.2015 00:24
super przepis
Magdalena Rysińska 27.03.2015 06:02
Chodzi za mną marchewkowiec
Ola1young 26.03.2015 20:21
ciekawe ciasto ,na pewno pyszne
irenka 26.03.2015 19:56
pyszniutkie słodkości
Zdzisław 26.03.2015 15:50
takie słodkości bardzo lubię
Monika-twin 26.03.2015 15:31
pycha uwielbiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak