Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

fasola biała 420 g (z puszki)
jajko 5 szt
olej kokosowy 5 łyżek
cukier trzcinowy 5-7 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta
aromat waniliowy

dodatki opcjonalnie

orzechy 1 szklanka
wiśnie z alkoholu 3/4 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
żurawina suszona 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli

Kroki postępowania

1
Fasolę odsączamy z zalewy. Możemy użyć również fasoli suchej, którą uprzednio należy namoczyć przez noc i ugotować. Z fasolą z puszki jest jednak znacznie szybciej ;) Fasole miksujemy na gładko.
Krok 1 - Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli foto
2
Białka jajek ubijamy z duża szczyptą soli.
Krok 2 - Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli foto
3
Do fasoli dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, olej kokosowy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, aromat i przyprawy korzenne. Przyprawy możemy również zastąpić 2-3 łyżeczkami gotowej przyprawy korzennej do piernika. Wiśnie dokładnie odsączamy z nalewki. Jeśli mają pestki należy je wyciągnąć. Do ciasta dodajemy partiami ubita pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy.
Krok 3 - Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli foto
4
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na ciasto wykładamy wiśnie i lekko wciskamy wewnątrz.
Krok 4 - Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli foto
5
Pieczemy w 180 stopniach do tzw. „suchego patyczka” około 50-60 minut. Jeśli wierzch zacznie się mocno przypiekać przykryjmy je folią aluminiową.
Krok 5 - Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.12.2015 20:42
Robiłam ciasteczka z fasoli.
monikaT83 29.03.2015 09:04
bardzo interesujący pomysł:) mam gdzieś pomysł na ciasto z fasoli ale jeszcze go nie piekłam może czas nadrobić?
Wiktoria29 28.03.2015 20:26
ciasto z fasoli? ciekawy pomysł
Kolorowa 28.03.2015 18:04
Smakowity pomysł !
IwonaDD 28.03.2015 16:50
wspaniałe ciasto
caralajna 28.03.2015 16:24
wygląda świetnie
Jadwiga/Jaga85 28.03.2015 16:16
ciekawa propozycja!
Edith85 28.03.2015 16:11
koniecznie muszę upiec to ciacho :)
wyattearp 28.03.2015 15:52
ciasto z fasoli !!!! super
Justi2401 28.03.2015 15:19
Bardzo ciekawy przepis, zabieram i na pewno wypróbuję bo jestem ciekawa ciasta z fasoli :)
kasienka23 28.03.2015 15:08
ciekawy przepis!
Alex_M 28.03.2015 14:56
robiłam kiedyś ciasto z fasoli i jednak to nie dla mnie. posmak jest zbyt wyczuwalny ;)
dollce 28.03.2015 13:40
fajny przepis
Mniam 28.03.2015 13:30
Nigdy nie robiłam ciasta z fasoli, ale muszę kiedyś takie upiec. Bardzo mnie intryguje i jestem ciekawa smaku :)
Ania321 28.03.2015 13:15
bardzo fajny przepis, muszę wypróbować :)
Krystyna32 28.03.2015 11:34
wygląda pysznie
IZABELA29 28.03.2015 11:19
robiłam kiedyś z fasoli i bardzo dobre było
Pyszota 28.03.2015 11:16
super przepis
Renata9 28.03.2015 11:01
Świetne ciacho, ciekawe jak smakuje :-)
Stenka 28.03.2015 11:01
ciekawy przepis
pestka 28.03.2015 10:52
bardzo ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak