Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z chili

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 250 g
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1/3 szklanki
masło 125 g
cukier 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3-4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z chili

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w garnku z teflonową powłoką mieszając do połączenia składników. Doprawiamy chili, ponownie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy czekolada przestygnie dodajemy po łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia.
Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką jak puch bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 30.03.2015 12:11
ciekawe ciasto
kloruś 29.03.2015 23:02
wygląda fantastycznie! porywam kawałek!
Dawid97 29.03.2015 22:44
Ciekawe oby nie za ostre :)
wwwiolka 29.03.2015 22:36
Bardzo fajny przepis.
justynkag 29.03.2015 21:17
Lubie takie połączenia
AgaS10 29.03.2015 20:46
Fajne ciacho:)
Skotka 29.03.2015 20:32
Pyszności:))
marcia7 29.03.2015 20:16
fajny dodatek
Futka 29.03.2015 20:11
Świetna i bardzo smaczna propozycja - takie brownie z nutką pikanterii :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak