Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa

5.0
(75)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mleko 600 ml
rosół z kury Kucharek 600 ml
ser cheddar 200 g
ser pleśniowy niebieski 150 g
cebula 2 szt.

Do smaku

Pieprz biały mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Zupę możemy przygotować z różnych serów. Doprawiając uważajmy z dodawaniem soli – ser pleśniowy zazwyczaj jest bardziej słony niż zwykły, więc bezpieczniej będzie doprawić zupę solą na końcu, po dodaniu serów.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa

Kroki postępowania

1
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Uważamy by nie przypalić cebuli, aby zupa była delikatna i kremowa.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
2
Dolewamy rosół z kury i chwilę gotujemy (ok. 3 minuty).
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
3
Następnie dodajemy mleko i gotujemy przez 5-7 minut. Ważne by mleka było tyle samo co rosołu. Przyprawiamy solą, pieprzem białym i kminkiem mielonym.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
4
Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. Cześć przygotowanego sera cheddar lub pleśniowego możemy odłożyć do dekoracji dania.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
5
Następnie dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy. Nada on zupie oryginalny i wyrazisty smak. Pod dodaniu całego sera cheddar zdejmujemy zupę z ognia. Gotujemy na małym ogniu, mieszając aż cały ser rozpuści się.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
6
Przed podaniem wedle uznania możemy przyprawić zupę dodatkowo solą i białym pieprzem. Tak przygotowaną zupę przelewamy do miseczek i posypujemy z wierzchu serem.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
7
Zupę serową podajemy z bagietką.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto
8
Następnie dodajemy starty ser cheddar, uważając by zupa się nie gotowała. Zmniejszamy ogień lub przestawiamy garnek na mniejszy palnik. Ser dodajemy porcjami mieszając zupę rózgą. Cały czas pilnujemy by zupa nie zaczęła się gotować, bo inaczej zważy się. Jeżeli zupa jest za rzadka możemy dodać więcej sera.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 49: Zupa serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gwiazda13 14.08.2021 15:56
Robiłam kilka razy tą zupę i jest rewelacyjna. Nie znam lepszego przepisu. Polecam :)
Doradca Smaku 17.08.2021 09:25
Bardzo miło, że to piszesz :) Pozdrawiam i zapraszam do innych przepisów.
ben-ka 06.02.2016 12:19
Ciekawa zupa...z mlekiem jeszcze nie robiłam.
Luiza.B.
Luiza.B. 12.01.2016 11:32
Będę dzisiaj robiła, moje dzieci się o nią zabijają, a sam przepis prosty i smaczny, na pewno lepsze niż alternatywa z torebki. Pozdrawiam
Kasnaj 13.04.2015 21:51
Super i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak