Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą chałwową, bitą smietaną i płatkami migdałów
Biała ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier ubijając. Następnie dodawać żółtka i dalej ubijać. Mąkę, proszek i bakalie wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać lyżką.
Ciasto podzielić na dwie równe częsci. Każdą z osobna piec 30 min w temp 180 st na blasze koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia.
Masa chałwowa:
Masło utrzeć na puch,dodawać pokruszoną chałwę i ucierać.
Bita śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody, ostudzić i zmiksować ze śmietaną.
Przelożenie:
blat bakaliowy
masa chałwowa
blat bakaliowy
bita śmietana
płatki migdałów