Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Kilimandżaro

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt ciemny

jajko 7
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 6 łyżek
kakao 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Składniki na masę jabłkową

jabłka 2 kg
galaretka agrestowa 2 opakowania
masło 1.5 łyżki

Masa budyniowa

mleko 3,2% 500 ml
cukier kryształ 6 łyżek
żółtko jajek 2
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 20 dag

Składniki na polewę /dekoracje

bakalie 20 dag
margaryna 3 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
kakao 4 łyżki
woda 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Kilimandżaro

Wykonanie biszkoptu kakaowego :
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy całość , powoli dodajemy żółtka i ubijamy oraz kakao . Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na posmarowaną formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na na 30-35 minut w temperaturze 170 stopni.Pieczemy jeden dłuży i pkroimy go na pół lub 2 mniejsze biszkopty.
Wykonanie masy jabłkowej ;
Jabłka myjemy następnie je obieramy. Gotowe obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach . Masło roztapiamy , dodajemy stare jabłka chwilę je smażymy na małym ogniu . Do całości dodajemy suche galaretki całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 5-10 minut.
Wykonanie masy budyniowej :
Z mleka ,żółtek ,mąki oraz cukru gotujemy budyń . Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia . Masło ucieramy dodając powoli przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Wykonanie polewy:
W wodzie rozpuszczamy żelatynę . Cukier , margarynę kakao i rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszamy i stopniowo podgrzewamy do podgrzania się wszystkich składników ale aby nie zagotować . Po przestudzeniu dodawać po łyżce śmietany . Całość roztrzepać.
Ciasto ciemne -następnie kładziemy masę jabłkową , później masa budyniowa następnie masa ciemna . Na sam koniec dajemy polewę i posypujemy bakaliami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.04.2015 13:36
Dawno go nie robiłam
R'n'G Kitchen 07.04.2015 09:55
Rewelacja
bertpvd 07.04.2015 09:08
Pyszny deser :)
monika141 07.04.2015 08:05
smaczne ciacho
barbara11561 06.04.2015 21:04
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak