Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek żywiecki

ami
2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
cukier drobny 150 g
miód płynny 150 g
smalec 100 g
jajko 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka (bez anyżu)
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem

mleko 500 ml
kasza manna 3 czubate łyżki
masło 250 g
cukier puder 250 g
orzechy włoskie 35 g (drobno posiekane)
żółtko jajek 3 szt
rum 2 łyżki (opcjonalnie)
laska wanilii 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka

Dodatkowo

dżem śliwkowy
czekolada 100 g
śmietana 30% 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek żywiecki

Piekarnik nagrzać do 180°C. Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować osobno, przełożyć do blaszki i piec przez 15 minut.

Przygotować krem: odlać 125ml mleka, resztę mleka zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Gdy mleko się zagotuje, wanilię wyciągnąć, wydłubać ziarenka, dodać do mleka. Dodać kaszę manną i gotować około 8 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać odlane mleko, mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do gotującej się kaszy, intensywnie mieszając i gotować aż stanie się gęsta. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszę manną i miksować do uzyskanie puszystego kremu. Dodać rum, wymieszać.

3 placki posmarować dżemem, krem podzielić na 3 części. Układać na zmianę: placek z dżemem, krem, zakończyć suchym plackiem.

Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, ściągnąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lekko przestudzić i oblać polewą ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.04.2015 10:22
Podoba mi się bardzo.
Wiesława1 08.04.2015 08:36
świetny wypiek
monikaT83 07.04.2015 21:15
pyszne i aromatyczne ciacho:) mniam:)
wwwiolka 07.04.2015 20:46
Bardzo fajny przepis.
misia53 07.04.2015 20:35
świetne ciasto , piekę bardzo podobne , uzywam powideł lub dzemu morelowego lub innego kwaśniejszego
Habibi 07.04.2015 19:46
Uwielbiam to ciacho, a znam jego wersje pod kilkoma nazwami - stefanka, miodownik, grysikowiec, ciasto czeskie ;) Teraz do kompletu dołączam i tę nazwę ;) Robię co jakiś czas, nie zawsze smaruję powidłami czy dżemem, czasami tylko ciasto i krem :) W te święta miałam z powidłami wiśniowymi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak