Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada mięsna z zielonym farszem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

karkówka wieprzowa 1 kg (bez kości)
Owoc jałowca cały Prymat 10 kulek
kardamon 4 ziarna
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2-3 łyżki
sos sojowy 1-2 łyżki

Farsz

por 1 cały
zielony groszek 100 g (np. mrożony)
masło do smażenia

Do zapieczenia

cebula biała 3
bulion 1/2 szklanki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada mięsna z zielonym farszem

1. Karkówkę rozkrój w miarę cienko na duży prostokąt lub kwadrat. Płat mięsa można dodatkowo rozbić tłuczkiem.

2. Ziarna jałowca, kolendry, gorczycy i środki z kardamonu włóż do młynka (do mielenia kawy) i zmiel na proszek. Przesyp do miseczki, dodaj też sól, pieprz i olej. Wymieszaj dobrze. Ma powstać pasta. Tą pastą nasmaruj mięso od wewnątrz.

3. Pora wymyj, pokrój na 4 części. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora i smaż go aż się lekko zeszkli, dorzuć groszek i chwilkę razem duś. Odstaw do przestudzenia.

4. Na cały płat mięsa wyłóż farsz i zroluj je dosyć ciasno. Zwiąż ciasno bawełnianą nitką. Z wierzchu natrzyj resztą pasty z przyprawami i sosem sojowym.

5. Cebulę obierz i pokrój w pióra, przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na cebulę połóż mięso, wlej też bulion i wino. Mięso zapiekaj najpierw przez 30 minut w 180 st. C i pod przykryciem, a potem zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz je ok. 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę a mięso ostrożnie polej sosem.

6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. Potem pokrój w dowolnej grubości plastry. Podawaj z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.04.2015 08:37
ładnie wygląda
monikaT83 08.04.2015 20:32
rewelacyjnie przygotowane mięsko!
Barbara777 08.04.2015 17:56
cudnie wygląda
wyattearp 08.04.2015 13:49
smakowite mięsiwo
ania2610 08.04.2015 12:42
roladka pięknie się prezentuje!
monia2005 08.04.2015 12:30
wygląda obłędnie :-)
Róża1 08.04.2015 10:43
wspaniale się prezentuje :-)
paulina2157 08.04.2015 10:33
pyszna taka roladka
dollce 08.04.2015 10:27
wygląda super ;)
kloruś 08.04.2015 10:15
chętnie bym skosztowała!
engie23 08.04.2015 09:12
super wygląda
Jadwiga/Jaga85 08.04.2015 09:10
Super mięsko!
Ania67 08.04.2015 09:08
apetyczne danie
monika141 08.04.2015 08:20
pysznie wygląda
Motorek 08.04.2015 08:17
bardzo dobra
Malinka 08.04.2015 08:04
Bardzo apetycznie przyrządzone mięso!
VioletoweKucharzenie 08.04.2015 07:56
Smakowicie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak