Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZONA ŁOPATKA Z MARYNATY W TOWARZYSTWIE PIECZAREK

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 1,5 kg
czosnek 8 ząbków
sól

Marynata

Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 6 łyżek

Grzyby

pieczarki 500 gram
masło klarowane 2 łyżki
tymianek 1/2 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZONA ŁOPATKA Z MARYNATY W TOWARZYSTWIE PIECZAREK

Kroki postępowania

1
Łopatkę oczyszczamy z błon myjemy i osuszamy delikatnie nacieramy solą i za pomocą noża szpikujemy ząbkami czosnku.
Krok 1 - PIECZONA ŁOPATKA Z MARYNATY W TOWARZYSTWIE PIECZAREK foto
2
W dużym szklanym naczyniu robimy marynatę wlewamy olej dodajemy przyprawę do wieprzowiny,musztardę delikatesową,rozgnieciony czosnek i mieszając łączymy składniki.
Krok 2 - PIECZONA ŁOPATKA Z MARYNATY W TOWARZYSTWIE PIECZAREK foto
3
Przekładamy mięso do marynaty dokładnie je w niej obtaczając przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na 24 godziny do czasu do czasu odwracamy mięso aby się równomiernie zamarynowało.
Krok 3 - PIECZONA ŁOPATKA Z MARYNATY W TOWARZYSTWIE PIECZAREK foto
4
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 1,5 godziny kilka razy polewając mięso sokiem z pod pieczeni.Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i przed krojeniem odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło a soki się związały.
Krok 4 - PIECZONA ŁOPATKA Z MARYNATY W TOWARZYSTWIE PIECZAREK foto
5
Gdy mięso jest prawie gotowe na suchą patelnię wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki i lekko je podsuszamy aby nadmiar soku odparował następnie dodajemy klarowane masło i smażymy pieczarki na rumiano.Zrumienione pieczarki doprawiamy tymiankiem,pieprzem i solą do smaku podajemy z plastrami upieczonej łopatki.
Krok 5 - PIECZONA ŁOPATKA Z MARYNATY W TOWARZYSTWIE PIECZAREK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.05.2015 20:07
pyszne mięso
Bernadeta1 22.04.2015 21:08
pyszne mięsko do obiadu
Sroczka 22.04.2015 12:09
Z chęcią zjadłabym takie mięsko na obiad.
Beatris 22.04.2015 12:03
Apetycznie przygotowane mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak