Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
masło 1/2 kostki
miód 2 łyżki
mąka 50 dag
orzechy włoskie 1 garść
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
marchew 4 szt.
jajko 4 szt.
cukier 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat
mięta liście
lody waniliowe
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy

Kroki postępowania

1
Ścieramy marchew na grubych oczkach tarki.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy foto
2
W Mikserze mieszamy masło z jajkami. Następnie dokładamy do nich cukier, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie (rozdrobnione) oraz 2 łyżki miodu i ponownie mieszamy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy foto
3
Do tak przygotowanego ciasta dokładamy startą marchew i przyprawy: przyprawa do piernika, chili pieprz cayenne (1 szczypta).
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy foto
4

Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy wkładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika na godzinę, do temperatury 180 stopni.

 

Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy foto
5
Podajemy z lodami i miętą.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak