Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiany zakwas na żurek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane 6 łyżek
czosnek 5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
Ziele angielskie całe Prymat 10 kulek
woda letnia 700 ml

Porada

Warto dodać do zakwasu 2 łyżki z ogórków kiszonych lub z kiszonej kapusty

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiany zakwas na żurek

Płatki owsiane zmielić w młynku. Ząbki czosnku przekroić na pół.W dużym słoju lub kamionce wymieszać wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Przykryć gazą i zostawić na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 25.04.2015 07:43
Domowy zakwas na żurek jest najlepszy :) Owsianego jeszcze nie robiłam.
Franciszek 24.04.2015 22:45
Lubię taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak