Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
masło 170 g
cukier drobny 1 szklanka
jajko 3 szt
aromat waniliowy
truskawki 300 g

kruszonka

masło 60 g
cukier 30 g
aromat waniliowy
mąka pszenna 100 g

Porada

Tortownica kwadratowa 21cm x 21cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.
Krok 1 - Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką foto
2
Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką foto
3
Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki maki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką.
Krok 3 - Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką foto
4
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce a na nie kruszonkę.
Krok 4 - Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką foto
5
Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy!
Krok 5 - Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 26.04.2015 12:00
mnaiam ciasto z truskawkami...rewelacja
Mniam 26.04.2015 09:11
Jak wygląda tak smakuje, czyli wspaniale!
Ola1984 26.04.2015 08:58
Fantastycznie wygląda :) Idealne do niedzielnej kawki.
Kasnaj 25.04.2015 21:42
fajny przepis
Kolorowa 25.04.2015 20:08
Dawno nie jadałam takiego ciasta- super ;)
Krystyna32 25.04.2015 17:44
bardzo apetyczne
mirosława4 25.04.2015 16:45
szybkie w przygotowaniu i smaczne
Róża1 25.04.2015 16:37
już nie długo będziemy się rozkoszować nim :-)
Grazyna0211 25.04.2015 16:31
pyszne ciasto
iskierka.ag 25.04.2015 16:19
W sam raz na nadchodzący sezon truskawek :)
Zdzisław 25.04.2015 15:55
takie słodkości to dla mnie smakołyk
Futka 25.04.2015 15:52
Cudowne i niezwykle smakowite ciasto. Prezentuje się bajecznie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak