Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowo - kawowa pokusa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2-3 łyżki
aromat rumowy

krem bydyniowy

mleko 3,5 szklanki
cukier 7-8 łyżek
budyń 2 opakowania (o smaku krówkowym)
masło 200 gram

Krem kawowy

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 5-6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Do nasączenia

woda 1/3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
aromat rumowy

Do dekoracji

czekolada deserowa 1 tabliczka

Porada

Wspaniałe ciacho do kawki, zadowoli każde podniebienie, jest przy nim trochę pracy, ale smak wynagrodzi wszystko. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowo - kawowa pokusa

Kroki postępowania

1
Z białek ubijam na sztywno pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodaję żółtka i króciutko mieszam mikserem.
Krok 1 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
2
Do piany z żółtkami dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz kilka kropli aromatu rumowego - wszystko miksuję jak najkrócej.
Krok 2 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
3
Wykładam blaszkę o wym. 36 x 25cm papierem do pieczenia, przelewam ciasto i piekę 40 min. w 170 st. C.
Krok 3 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
4
Krem budyniowy: w 1 szk. mleka mieszam 2 budynie o smaku krówkowym oraz cukier. Pozostałe mleko zagotowuję.
Krok 4 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
5
Do gotującego się mleka przelewam rozpuszczone budynie i cały czas mieszając czekam, aż krem zgęstnieje. Studzę budyń. W misce ucieram miękkie masło i cały czas miksując dodaję po 1 łyżce zimnego budyniu - ucieram na puszysty krem.
Krok 5 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
6
Ostudzone ciasto nasączam wodą zmieszaną z cukrem, kawą oraz kilkoma kroplami aromatu rumowego. Przekładam na ciasto masę budyniową i dokładnie rozprowadzam.
Krok 6 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
7
Masa kawowa: żelatynę zalewam niewielką ilością gorącej wody ok. 1/3 szklanki, kiedy rozpuści się dodaję kawę rozpuszczalną (można dać jej więcej, zależy od naszych upodobań), mieszam i pozostawiam do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam, stopniowo dodając cukier puder, pod koniec ubijania wlewam ostrożnie żelatynę z kawą i delikatnie mieszam (najlepiej już ręcznie).
Krok 7 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
8
Przekładam masę na krem budyniowy i dokładnie rozprowadzam.
Krok 8 - Budyniowo - kawowa pokusa foto
9
Wierzch dekoruję startą czekoladą deserową (wcześniej schłodzoną w lodówce). Ciasto wstawiam do lodówki, na drugi dzień jest pyszne.
Krok 9 - Budyniowo - kawowa pokusa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 26.04.2015 15:08
pychota :)
inka2012 26.04.2015 11:08
uwielbiam to ciasto :)
Mniam 26.04.2015 09:10
Wygląda bardzo smakowicie. Skusiłabym się na takie ciasto z kawą :)
justynkag 25.04.2015 22:25
Super pyszności
Kasnaj 25.04.2015 21:42
fajny przepis
Wiktoria29 25.04.2015 20:55
rzeczywiście bardzo kuszące
Beatris 25.04.2015 20:49
Wygląda przepysznie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Małgorzata Pin 25.04.2015 20:30
Pyszne ciacho.
romanrafal
romanrafal 25.04.2015 19:26
bardzo apetyczna ta pokusa
ania2610 25.04.2015 18:27
Dziękuję za miłe słowa, ciacho pycha - mam nadzieję, że się skusicie :)
irenka 25.04.2015 18:02
przepyszne ciacho
luna76 25.04.2015 18:01
rewelacyjne!!!
MałaMi89 25.04.2015 17:52
Uwielbiam ciasta z kawową nutą!:)
Krystyna32 25.04.2015 17:44
wygląda pysznie
mirosława4 25.04.2015 16:44
apetyczne ciasto
Róża1 25.04.2015 16:38
prawdziwa pokusa :-)
paulette17 25.04.2015 16:16
Super ciasto !
Zdzisław 25.04.2015 15:54
takie słodkości to dla mnie smakołyk
Futka 25.04.2015 15:52
Wspaniałe ciasto! :) Z przyjemnością skusiłabym się na taka pokusę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak