Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt.
rosół z kury Kucharek
masło klarowane
pasternak 2 szt.
marchewka 1 szt.
seler młody 1 szt.
por 1 szt.
cytryna 1 szt.
czosnek 1-2 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
natka pietruszki
orzeszki piniowe 4 łyżki
śmietana 18 proc 200 ml
boczek wędzony 100 g

Porada

Pasternak jest bogaty w magnez i witaminę C. Dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem

Kroki postępowania

1
Kroimy w kostkę pasternak, marchewkę, seler, pora, cebulę i ząbek czosnku. Następnie smażymy warzywa w kolejności: pasternak, marchew, seler, por, cebulę i czosnek.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
2
Doprawiamy solą ziołową, papryką ostrą i startą skórką z cytryny.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
3
Warzywa smażymy przez ok. 5-7 min, a następnie gdy zmiękną zalewamy rosołem z kury.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
4
Zupę gotujemy ok. 15 minut, a następnie dolewamy śmietanę i miksujemy.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto
5
Zupę podajemy z prażonymi orzeszkami pinii, posiekaną natką pietruszki oraz pieczonym boczkiem pokrojonym w kostkę.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 34: Zupa krem z pasternaku z pieczonym boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak