Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak po staropolsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
wątróbka drobiowa 20 dag
pierś z kurczaka 60 dag
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
pieczarki 10 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
cebula 2 sztuki
jajko 2 sztuki
kasza manna 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
wywar warzywny 2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Podczas pieczenia polewamy kurczaka zimną wodą, skórka będzie chrupiąca i błyszcząca.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak po staropolsku

Z kurczaka wyjmujemy delikatnie kości (w udkach i skrzydełkach zostawiamy), nacieramy przeciśniętym czosnkiem, obsypujemy solą, pieprzem oraz paprykami (od wewnątrz również). Wątróbki oraz mięso z piersi rozdrabniamy blenderem, pieczarki siekamy i przesmażamy, dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w kostkę, dodajemy do reszty masy, następnie solimy wszystko i pierzymy, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę oraz bułkę tartą. Kurczaka faszerujemy tak przygotowanym farszem, zszywamy, wkładamy do piekarnika,
wokół układamy kawałki cebuli, zalewamy bulionem, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 1,5 godziny w temp. 160 stopni, 20 minut przed wyjęciem zdejmujemy folię, aby kurczak miał śliczny zloty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak