Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 30 dag
jajko 5 sztuk
migdały 10 dag
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
laska wanilii 1/2 sztuki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Kroki postępowania

1
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz nasionka z połowy laski wanilii, Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe połowy. Do pierwszej dodać zmielone migdały.
Krok 1 - Babka marmurkowa foto
2
Do drugiej części kakao.
Krok 2 - Babka marmurkowa foto
3
Formę do babki natrzeć masłem i oprószyć bułką. Najpierw wyłożyć ciasto z migdałami (jasne), a potem ciemne. Lekko przemieszać. Wyrównać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok. 45-50 minut. Wystudzić. Polać różowym lukrem. Posypać skórką pomarańczową i ozdobić różyczką.
Krok 3 - Babka marmurkowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 17.04.2015 21:28
takie słodkości bardzo lubię
irenka 17.04.2015 16:54
pyszna babeczka,lubię
IlonaAlbertos 17.04.2015 10:08
Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Babeczka35 17.04.2015 10:03
Śliczna babeczka.
Konczi 17.04.2015 09:39
fajny wypiek :)
ben-ka 17.04.2015 07:19
Smaczna babeczka.
gusia1000 17.04.2015 00:12
Zawsze dobra.
Adam/ZUB3R 16.04.2015 22:50
wygląda smacznie
Benita 16.04.2015 22:49
Babeczka wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak