Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i fetą

5.0
(204)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 225 gramów
masło zimne 120 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
woda zimna 30 mililitrów

Składniki na farsz:

szpinak mrożony 450 gramów
boczek wędzony 100 gramów
ser feta 100 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ser żółty starty 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 2 sztuki
śmietana 18% 3 łyżki
olej do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i fetą

Przygotowanie ciasta:

Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.


Przygotowanie farszu:

Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić.

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser żółty oraz szpinak. Wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Posypać serem feta. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnnaWolfik 13.06.2021 18:56
Super przepis, zawsze wychodzi. Dodaje czasem pomidorki koktajlowe na górę lub wędzonego łososia. Idealnie pasuje.
Doradca Smaku 14.06.2021 08:11
O! Super pomysł :)
dollce 22.04.2015 22:56
Super przepis :)
Jadwiga/Jaga85 18.04.2015 19:08
Wygląda rewelacyjnie
Kolorowa 18.04.2015 18:12
Bardzo fajna ;)
joanna43 17.04.2015 20:58
pięknie sie prezentuje
mysza75 17.04.2015 20:39
jaka smaczna tarta
norweska20 17.04.2015 18:15
bardzo lubię ten wariant tarty :)
Malinka 17.04.2015 16:47
Taką tartę chętnie bym zjadła...sama, całą :)
w mojej kuchni 17.04.2015 16:39
takie pyszności można zjeść ze smakiem
Wiesława1 17.04.2015 14:56
Świetnie się prezentuje
Mniam 17.04.2015 11:51
Bardzo lubię szpinak, a tarta wygląda przepysznie.
tytka 17.04.2015 11:49
świetnie się prezentuje
majlena5 17.04.2015 11:07
uwielbiam tarty
wwwiolka 17.04.2015 10:51
Bardzo fajny przepis.
kloruś 17.04.2015 10:23
chętnie bym się poczęstowała! Pycha!
IlonaAlbertos 17.04.2015 10:07
Wygląda wspaniale. Uwielbiam dania ze szpinakiem.
R'n'G Kitchen 17.04.2015 10:05
MMMMM!Pycha!
olkaaa 17.04.2015 10:04
bardzo lubię
Justi2401 17.04.2015 09:59
Wygląda bardzo smacznie :)
Kasnaj 17.04.2015 09:47
apetyczna to fakt
Krystyna32 17.04.2015 09:46
apetyczna tarta
Seba 17.04.2015 09:37
extra tarta
gosia56 17.04.2015 09:37
na pewno pyszna ;)
justynkag 17.04.2015 09:36
Smaczna tarta!
Futka 17.04.2015 09:26
Wspaniała, wyśmienita i bardzo aromatyczna tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak