Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i fetą
Przygotowanie ciasta:
Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.
Przygotowanie farszu:
Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić.
W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser żółty oraz szpinak. Wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Posypać serem feta. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.