Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składnik główny

kaczka 2,3 kg

marynowanie

czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka

farsz

kasza gryczana 1 szklanka
wątróbka kacza 2 szt
żołądki kacze 2 szt
serca kacze 2 szt
grzyby suszone 5 szt
cebula 2 szt
sól do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana kaszą gryczaną

Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam kaczkę z wierzchu i w środku. Pozostawiłam na noc w lodówce.
Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę.
Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do kaszy. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziałam kaczkę. Otwory pospinałam wykałaczkami. Przełożyłam do brytfany z pokrywką. Włożyłam do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Piekłam przez około 30 minut. Zmniejszyłam temp do 180 stopni i piekłam przez następne 2 godziny co jakiś czas podlewając sosem który się wytworzył i gorącą wodą ( u mnie 1 szklanka ). 30 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywkę żeby skórka kaczki mogła się przyrumienić.Upieczoną kaczkę przecięłam na pół, poporcjowałam. Kaszę przełożyłam na półmisek, na nią położyłam poporcjowaną kaczkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak