Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały sernik z kremem z pigwy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

ciastka maślane kruche 190 g
masło 1/3 kostki

Masa serowa

twaróg półtłusty 1 kg
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 32 g
skórka z cytryny starta 1 łyżeczka
esencja cytrynowa 1 łyżka
sól 1 szczypta
jajko 5 sztuk

Krem z pigwy

pigwa 50 dkg
woda 4 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cytryna 1 sztuka
masło 1/3 kostki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Biały sernik z kremem z pigwy

Kroki postępowania

1
Spód: Masło roztopić, przestudzić.
Krok 1 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
2
Ciastka przełożyć do miski, mocno pokruszyć.
Krok 2 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
3
Dodać do nich masło.
Krok 3 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
4
Dokładnie wymieszać, przesypać do tortownicy (ok. 22 cm), rozłożyć równomiernie i ugnieść. Spód zapiekać w 160 stopniach przez ok. 15 minut, następnie lekko przestudzić.
Krok 4 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
5
Masa serowa: Twaróg 2-krotnie zmielić.
Krok 5 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
6
Następnie lekko go utrzeć na wolnych obrotach miksera.
Krok 6 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
7
Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny i esencję cytrynową. Ucierać powoli ok. 5 minut.
Krok 7 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
8
Stopniowo dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze utrzeć.
Krok 8 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
9
Serową masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Sernik luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę i 40 minut. Upieczony sernik studzić godzinę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (folię zdjąć po skończonym pieczeniu). Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
Krok 9 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
10
Krem z pigwy: Pigwę obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Do pigwy dodać wodę i cukier.
Krok 10 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
11
Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu zamieszać.
Krok 11 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
12
Jak pigwa będzie już miękka, lekko ją przestudzić i zmiksować blenderem.
Krok 12 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
13
Do musu z pigwy dodać jajko, sok wyciśnięty z całej cytryny i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko ładnie się połączy.
Krok 13 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
14
Krem przestudzić, wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce.
Krok 14 - Biały sernik z kremem z pigwy foto
15
Gotowy sernik dowolnie udekorować.
Krok 15 - Biały sernik z kremem z pigwy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.06.2015 17:40
bardzo ciekawy! :)
Damiano
Damiano 16.05.2015 08:22
bardzo smaczne ciasto
Hrabina w kuchni 04.05.2015 21:47
Super ciasto, a krem z pigwy chętnie spróbowałabym :)
Sroczka 04.05.2015 20:00
Ten sernik wygląda przepysznie, zjadłabym kawałek.
Bernadeta1 04.05.2015 18:25
takiego nie jadłam a zapowiada się pysznie
Wacław 04.05.2015 12:11
pyszny serniczek :-)
Karolcia12 04.05.2015 11:48
Ciasto wygląda na bardzo smakowite, aż się chce jeść.
bertpvd 04.05.2015 10:43
piękny sernik :)
Piter 31 04.05.2015 10:40
Jeszcze takie ciasta nie jadłem.Extra.Wygląda bardzo kusząco.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak