Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z morelami i mozzarellą na parze

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 200 g
morele suszone 50 g
mozzarella 200 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka
bazylia świeża kilka listków

Porada

Jako dodatek do dania polecam kasze lub ryż i surówkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z morelami i mozzarellą na parze

1. Piersi pokrój w plastry, posyp przyprawami. Mozarellę pokrój również w poprzeczne plastry. Morele na pół.

2. Przygotuj garnek, wlej ok. do połowy wodę i na niego nałóż parowar bambusowy, garnek powienien mieć trochę mniejszą średnicę, tak by para dostawała się do środka babusowego parowara. Parowar wyłóż papierem do gotowania. Układaj naprzemiennie plastry mięsa mozarelli i moreli. Całość polej delikatnie octem balsamicznym, przykryj pokrywą i paruj od 20 do 30 minut.

3. Jeżeli zauważysz że w środku w parowarze wytworzylo się za dużo soków, możesz je odlać łyżką. Ale lepiej trochę zostawić bo wtedy mięso nie będzie przesuszone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak