Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki ryżowe z serem niskotłuszczowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż ugotowany 1 paczka
ser żółty starty 100 gram
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieprz
sól
papryka mielona
olej rzepakowy
przyprawa uniwersalna

Porada

Białko - 56,1g Węglowodany - 83,1g Tłuszcz - 14,6g (w tym 10,6g pochodzące z jaj :) )

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki ryżowe z serem niskotłuszczowym

Przygotuj miskę, wsyp do niej ugotowany ryż. Przygotuj tartkę i zetrzyj na dużych oczkach cały ser do miski (jak miałem większe kawałki to wrzuciłem i podgrzałem w mikrofali żeby zrobił się miękki - mistrz wygody :D). Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby wszystko się razem połączyło. Dodaj jajka i również wymieszaj. Po połączeniu dodaj odpowiednią ilość pieprzu, soli oraz dodaj przyprawę uniwersalna (nie tolerujemy tu niezdrowego badziewia, choć nie musisz jej dodawać. Zwyczajnie zaostrzyła mi smak kulek). Możesz również dodać odrobinkę bułki tartej jeśli masa jest zbyt klejąca. Przygotuj talerzyk/miskę i wsyp troszkę bułki tartej. Włącz kuchnię i wstaw na nią patelnię wraz z odrobiną oleju. Formuj kulki, obtaczaj w bułce i wstawiaj jednocześnie na rozgrzany olej - bardzo szybko się formuje przez ser i klej zawarty w ryżu. Dobrze uformowane kulki będzie można przewracać z każdej strony, smaż kulkę całościowo - nie tylko typowo góra/dół. Po podsmażeniu na złotawy/lekko brązowy kolor podawaj z sosem pomidorowym/sosem czosnkowym czy ewentualnie z ketchupem który możesz sam przyrządzić oczywiście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak