Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z kruszonką
Klasyczne ciasto drożdżowe to nie tylko świetny pomysł na deser, zwłaszcza gdy przygotujecie go z dodatkiem kruszonki, ale także forma pieczywa. Dla zwolenników śniadań na słodko, ciasto drożdżowe można podać z dodatkiem ulubionej konfitury lub czekoladowym kremem. Ciasto drożdżowe wspaniale smakuje z ciepłym mlekiem czy ulubioną kawą.
Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętajcie o kilku zasadach dzięki którym będzie ono idealnie wyrośnięte i miękkie.
1. Mąkę wymieszać z solą.
2. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 5 minut.
3. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę.
4. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).
5. Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła.
7. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.