Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kokosową chmurką

4.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Propozycja na smaczną, aromatyczną i delikatną szarlotkę, pachnącą cynamonem oraz wykończoną kokosową chmurką z białek i wiórków kokosowych.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 200 gramów
jajko 5 sztuk
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Warstwa jabłkowa:

jabłka 1,2 kilograma
cukier 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1,5 łyżeczki

Kokosowa chmurka:

białko 5 sztuk
cukier 0,75 szklanki
wiórki kokosowe 100 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kokosową chmurką

Kroki postępowania

1

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy je z cukrem oraz cynamonem.

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

Krok 1 - Szarlotka z kokosową chmurką foto
2
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
Krok 2 - Szarlotka z kokosową chmurką foto
3
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera.
Krok 3 - Szarlotka z kokosową chmurką foto
4
Do powstałej pianki dodajemy powoli cukier oraz pojedynczo żółtka, delikatnie miksując. Następnie dodajemy suche składniki z miski i ponownie delikatnie miksujemy.

Na sam koniec, dodajemy do ciasta ostudzone masło i lekko mieszamy.
Krok 4 - Szarlotka z kokosową chmurką foto
5

Następnie będziemy podpiekać spód ciasta:

3/4 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który delikatnie smarujemy masłem. Blaszkę wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

Krok 5 - Szarlotka z kokosową chmurką foto
6
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i układamy na podpieczonym cieście warstwę jabłkową, którą przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Blaszkę, ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Krok 6 - Szarlotka z kokosową chmurką foto
7

W tym czasie przygotowujemy kokosową chmurkę:

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie miksując, dodajemy do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Gotową warstwę kokosowo-białkową, układamy na wierzch ciasta. Blaszkę ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.

PODSUMOWUJĄC:

Czas pieczenia ciasta to 45 minut. Ciasto pieczemy partiami - 15 - 15 - 15 (minut). Temperatura za każdym razem powinna wynosić 175 stopni.

Krok 7 - Szarlotka z kokosową chmurką foto
8
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnego stwardnienia kokosowej chmurki. Następnie wyciągamy je z blaszki i kroimy.

Życzę smacznego! :)
Krok 8 - Szarlotka z kokosową chmurką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.09.2016 20:09
Dobry przepis na dobre ciasto
Paula08 02.05.2015 12:01
Kokos uwielbiam :)
Skotka 01.05.2015 17:58
Przepyszna:)
bietka 01.05.2015 13:11
pyszna szarlotka :)
bertpvd 01.05.2015 11:19
rewelacyjny przepis !
norweska20 01.05.2015 09:37
miałam już przyjemność kosztowania podobnej ..pycha
ilka01 01.05.2015 08:11
uwielbiam :)
Babeczka35 01.05.2015 07:35
Super szarlotka.
Małgorzata Pin 30.04.2015 22:07
Na ciepło jest rewelacyjna.
Mama niejadka 30.04.2015 22:03
Pyszna szarlotka
as28 30.04.2015 21:52
pyszne ciasto
RenataZ-et 30.04.2015 21:39
super szarlotka
V_kuchareczka 30.04.2015 21:07
smakowicie wygląda
Futka 30.04.2015 20:21
Serdecznie dziękuję za wszystkie miłe komentarze. Ciasto gorąco polecam :)
Bernadeta1 30.04.2015 19:21
Bardzo smacznie wygląda, chętnie bym zjadła kawałeczek
Ola1984 30.04.2015 19:04
Zajadam oczami :) Ciacho prezentuje się niezwykle smakowicie.
cukiereczek 30.04.2015 18:04
i ja mam dziś ochotę upiec ciasto z jabłkami
IZABELA29 30.04.2015 17:15
pysznie wygląda
Maridka19 30.04.2015 17:14
Oj bardzo lubię takie ciasta z jabłkami
pajbek 30.04.2015 16:55
Coś dla mnie :-)
Sroczka 30.04.2015 16:39
Pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.
AgaS10 30.04.2015 16:29
Chętnie bym zjadła:)
Futka 30.04.2015 15:42
Ja także ;D
Aleksandra/Olcia 30.04.2015 15:40
najbardziej lubię tą "górę" ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak